vrijdag 20 maart 2015

Fatsoen

#wijoverdrijvenniet. Een hashtag die de voorbije twee dagen de gemoederen deed oplaaien. Het begon op de Internationale Vrouwendag met een blog over street harassment, gevolgd door een opiniestuk van Didden die meende dat vrouwen die klagen over catcalling truttemiekes (of truttenbollen) zijn. De reactie van die vrouwen liet niet op zich wachten en er volgde een stortvloed aan getuigenissen onder de slogan “Wij Overdrijven Niet”. 

Er kwamen ook mannelijke reacties. 

Mannen die zich schamen voor het gedrag van andere mannen en zich ervoor excuseren. Mannen die zich voornemen hun zonen beter op te voeden zodat zij alvast zullen opgroeien tot the better man. En ook mannen die zelf ervaringen delen, want harassment bestaat ook ten aanzien van mannen. Allemaal fijne en bemoedigende reacties. 

Dan waren er ook de zeer negatieve reacties van mannen. Mannen die het probleem niet zien of niet willen zien, u mag kiezen, en dan maar meteen reageren op zodanig manier dat het meteen duidelijk is waarom dergelijke acties nog nodig zijn. Het zijn de mannen die vrouwen en soms ook mannen seksueel intimideren op straat en op café, of erger die vrouwen of soms ook mannen aanranden en verkrachten. Het zijn zij die als ze het niet durven in real life, daar maar virtueel doen al dan niet met een fake account. 

Maar er is ook een derde categorie. De mannen die het goed lijken te bedoelen maar de point helemaal missen omdat ze verblind raken, omdat ze de voorbeelden als persoonlijke aanvallen nemen,  omdat ze het misschien niet willen geloven of kunnen begrijpen. Een greep uit hun reacties.

“Ja, maar waarom vallen jullie alle mannen aan. Niet alle mannen doen zo” 

Natuurlijk niet en niemand beweert dat ook. De bedoeling van de actie was om awareness te creëeren, om mensen bewust te maken dat street harassment, seksuele initmidatie en seksisme geen een ver-van-mijn-bedshow is voor vrouwen, maar, hoe triest ook, a part of daily life. En nee natuurlijk wordt niet elke vrouw elke second van haar leven buiten lastig gevallen, gelukkig maar, anders zou het toch wel erg onleefbaar zijn. 

“Waarom heb je geen dreun of een knietje gegeven?” 

Ja waarom toch, jij klein naïef zwak meisje? Omdat het nooit écht draait om het seksuele, maar om de macht en de angst. Omdat aanraders niet in een borst knijpen leuk vinden, maar de reactie die het veroorzaakt bij het slachtoffer. De “incidenten” vinden daarom altijd plaats op zodanige manier dat het als slachtoffer quasi onmogelijk is om te reageren en dat zij of hij enkel nog kan hopen dat het zo snel mogelijk over gaat: het slachtoffer is alleen, de dader is fysiek superieur of de dader kiest een veilig plaats: vanuit de auto of op de fiets bij een stappende slachtoffer, vanuit een raam. Of gewoon de situatie is bijzonder intimiderend. Daarenboven weten nogal wat vrouwen ook dat als ze effectief een dreun of een knietje geven, de repressailes gigantisch kunnen zijn. Niet van horen zeggen, maar omdat ze die al hebben meegemaakt. Je maakt het slachtoffer twee keer slachtoffer. 

“Maar ze kijken wel naar 50 Shades of Grey en dat is dan wel oké?” 

50 Shades of Grey gaat over BDSM. BDSM gebeurt per definitie met wederzijdse toestemming, ook van hij of zij die onderdanig is tijdens het spel. Seksuele intimidatie, aanranding, verkrachting gebeurt per definitie zonder toestemming van het slachtoffer. Klaar. 

“Mannen worden ook lastig gevallen” 

Ja natuurlijk. Niemand ontkent dat toch? Omdat het probleem ook mannen treft, moet het niet opgelost worden? 

“Worden jullie dan niet gered of beschermd door mannen?”

Vrouwen zijn nu eenmaal niet elk moment van hun leven door “ridderlijke” mannen omringd. En eigenlijk willen die vrouwen helemaal niet gered worden of beschermd. Het is lief bedoeld en de slachtoffers zijn dankbaar. Maar de meest effectieve methode om een probleem aan te pakken is nog altijd de oorzaak wegnemen in plaats van één of andere halfslachtige kuur ervoor te bedenken. 

En dan mijn persoonlijke favoriet: “Ja maar nu durf ik bijna niet meer kijken naar een vrouw, laat staan een complimentje geven”


For f¨cking christ sake. Elk fatsoenlijk mens kent het verschil tussen een goed bedoeld compliment en een vunzige opmerking bedoeld om het slachtoffer bang te maken of te intimideren. En als je een vrouw een compliment geeft en ze reageert niet zoals je verwacht had, denk dan even aan #wijoverdrijvenniet en wat ze misschien al heeft meegemaakt en zeg: “Sorry, ik had niet de bedoeling je bang te maken”. Dat heet gewoon FATSOEN. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten